maanantai 20. elokuuta 2018

10 VINKKIÄ VÄHENTÄÄ MUOVIJÄTETTÄ


Ajatus siitä että KAIKKI muovista valmistetut tuotteet ovat edelleen tällä maapallolla jossain, saa ahdistumaan pahemman kerran. Olen tietoisesti minimoinut muovin määrää jo pidemmän aikaa ja kokoajan pyrin keksimään lisää ratkaisuja muovittomampaan elämään. Mutta korostan, että en missään nimessä ole täydellinen vaan edelleen matkalla kohti parempaa ja muovittomampaa omaa elämää pienin askelin. 






Tässä tulevat mun 10 vinkkiäni;


Vinkki 1. Käytä palasaippuoita

Meillä käytetään palasaippuaa niin käsien kuin vartalon pesuun, sekä myös hiustenpesuun. Jo pelkästään näistä tuotteista kertyy valtava määrä muovia vuodessa. Mietippä nyt monestikko peset kätesi tai itsesi viikossa? Omat palasaippuani olen ostanut lähes poikkeuksetta Lushilta, johon toinen vinkkini liittyykin.


Vinkki 2. Lushin tuotteet

Kosmetiikka pakataan yleensä muoviin, joten suosittelen lämmöllä Lushin kosmetiikkaa, sillä heillä on paljon pakkauksettomia tuotteita. Lushilla on myös muoviin pakattuja tuotteita, MUTTA nämä mustat muovipakkaukset ovat valmistettu kierrätysmuovista ja ne saa (ja kannattaa) palauttaa heille takaisin kierrätykseen! Ja kun palautat viisi tyhjää pestyä purkkia liikkeeseen, saat tuorekasvonaamion ilmaiseksi! Kuinka huippua!


Vinkki 3. Kannellinen biojäteämpäri

Meillä ei käytetä ollenkaan biojätepusseja saatikka muovipusseja, vaan jäte mitä tulee säilötään kannelliseen ämpäriin. Ämpäri on helppo pesaista puhtaaksi. Tämä nyt toisaalta ei ole muovinsäästövinkki, mutta biojätepussit hajoavat niin hitaasti, että kokonaan pussiton vaihtoehto on paras! 






Vinkki 4. Lasiset säilytyspurkit ja eväsrasiat

Lasiset purkit ovat sekä myös hygieenisempi että huomattavasti ekologisempi vaihtoehto säilöä ruokatarvikkeet ja eväät. Meiltä kotoa löytyy seitsemän muovikippaa ruoanlaittoon/ leivontaan/ ruoansäilöntään; neljä kannellista ja kolme kannetonta. Ja omasta mielestä seitsemän liikaa. Aion kuitenkin vielä pitää nämä, sillä omistanhan ne jo, mutta lisää en aio ostaa. 


Vinkki 5. Osta vain luonnonkuiduista valmisttetuja tekstiilejä

Villat, pellava, puuvilla, bambu ja viskoosi ovat materiaaleja joita itse suosin eniten sekä vaatteissa että kodintekstiileissä. Yleensä luonnonkuiduista valmistetut tekstiilit ovat paljon pitkäikäisempiä ja kestävempiä vaihtoehtoja, vaikka muovi onkin ikuista. Onko joku jo keksinyt muovivapaat urheiluvaatteet? 


Vinkki 6. Älä nettishoppaile

Suurinosa nettikaupoista toimittaa tuotteensa muovipakkauksessa ja kaiken lisäksi vielä muoviinpakattuna. Kun menee kauppaan (kangaskassi mukana) välttyy tältä kaikelta turhalta muovilta. Tästä vinkistä saisi juttua ihan koko postauksen verran! 


Vinkki 7.  Bambusta, puusta, keramiikasta ja metallista valmistetut keittiövälineet

Vain esimerkkeinä kauhat, leikkulaudat, lastat yms. löytyy helposti muovittomia vaihtoehtoina. Meiltä löytyy vielä muovisia keittiövälineitä, mutta kun ne hajoavat tai kuluvat käyttökelvottomiksi hankin tilalle ylläolevia materiaaleja. 






Vinkki 8. Ole rohkea

Kieltäydy erilaisista muoviinpakatuista näytteistä, lehtisistä ja flyereistä (usein päällystetty muovilla) ja kaupoissa tarjottavasta muovipussista. 


Vinkki 9. Ei mainoksia ja paperiton lasku

Kirjoita postilaatikkoosi "ei mainoksia" viesti. Näin vältyt sekä roskalta ja muovipinnoitteiselta paperilta tms. lehtisiltä. Tee kaikille laskuillesi paperiton lasku nettipankissa. Kirjekuorissa on usein se muovinen ikkuna josta näkyy nimi ja osoitetiedot.


Vinkki 10. Osta kaikki mahdollinen elintarvike ilman muovia

Jos kaupassa on muoviton vaihtoehto tarvitsemallesi tuotteelle, suosi sitä. Jos tuotetta ei ole mahdollista ostaa ilman pakkausta, ota omat rasiat ja kestokassit mukaan. Tämä on ollut ja on edelleen itselle se kaikista haastavin kohta muovin minimoinnissa. Jos ja kun joudun ostamaan muovipakkauksen pyrin miettimään olisiko itselläni sille jotain uusiokäyttöä tai onhan pakkaus ainakin sellainen että sen voi kierrättää. Eniten olen kokenut hankaluuksia pakasteiden suhteen.







Upeaa uutta ja mahdollisimman muovitonta viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti