torstai 28. kesäkuuta 2012

I`m dreaming on a white.. kitchen!


Juhannus tuli ja meni. Oltiin mökillä. Söin ja lihosin. Grillattiin vaahtokarkkeja ja muita herkkuja (nyt saa olla kuukauden syömättä). Paloin ja rusketuin. On tosi jäätävät shortsirajat. Joo oli siinä juhannuksessa jotain hyvääkin, nimittäin suunnittelimme vihdoin keittiöä! No oli juhannuksessa sekin hyvää, että sain viettää aikaa rakkaani kanssa kolme päivää, hih. Mutta nyt on kuitenkin alakaappien paikat ja mitat selvillä ja se on paljon se. Isäpuoli on jo jopa ehtinyt kysymään tarjouksia muutamista paikoista, jei! 
  Itse en ole niinkään "kokki-ihminen", joten minun ei ole todellakaan saatava mitään 20 000€ keittiöä (paitsi, ehdotin juuri miehelle, että sitten kun se keittiö tulee, niin aletaan vähän enemmän harrastelemaan kokkausta, mutta ehkä se johtuu vain siitä ettemme ole pitkään aikaan voineet tehdä mitään, huoh). Mutta joka tapauksessa meille riittää ihan perusjutut. Olen myös ehdottomasti sitä mieltä, että keittiö on "käyttöpaikka" eli en halua varoa ns. ylimääräisiä kun touhuan ruoan parissa. Ja jos oveen tulee vaikka reikä (ehkä vähän liioteltua) ja se pitää vaihtaa, niin haluan, että voin mennä tyyliin suoraan kauppaan ja ostaa uuden, enkä joutua odottelemaan ja maksamaan hunajaa, kun joudutaan teettämään yksi uusi samanlainen ovi. Tiedättekö?



Niin, oli minulla kyllä joitakin must have-juttuja keittiön suhteen, kröhöm:


1. Haluan että keittiö on kokonaan valkoinen. Seinät, katto, keittiökalusteet/ovet. No lattia on harmaata laminaattia ja keittiön työtasosta ei ole vielä ihan tarkkaa tietoa. Ja pakko kyllä sanoa, että punatiilinen puuhella ei ihan ole tyyliseni, mutta katsotaan. 

2. Smegin pinkki retro jääkaappi. Kariuti heti alkuunsa, kun ei oikein rahoitus kunnossa. Toivon kuitenkin vielä joskus saavani tämän ihanuuden, koska se on ollut suuri haaveeni ikuisuuden. Nyt meillä on ihan perus valkoinen jääkaappi/pakastin, joka ainakin tällä hetkellä on riittävä ja kelpuutettu.

3. Astianpesukone. Olen aina inhonnut tiskaamista ja onneksi rakas mieheni on suostunut tiskaamaan, mutta nyt kun on mahdollisuus ja tilaa astianpesukoneelle, niin hankimme sen ehdottomasti. 

4. Korkea kaappi apteekkarinmekanismilla. On aika todennäköisesti tulossa keittiöömme ja siellä aion säilyttää kaikki kuivamuonamme. Tämä on se keittiömme luksus, hihii.

5. Keraaminen liesi/uuni. En halua enää perus keittolevyjä, vaikka halvemmaksi tulisikin. Haluan että ruokani valmistuu nopeasti ja että liesi on helppo pitää puhtaana. 

6. Ei yläkaappeja keittiöön. Tämä on ollut kovajuttu kaikille. Miten niin ei yläkaappeja? No ei, sanon minä! Ainoa mihin suostun on avohyllyt. Tästä kuulemma keskustellaan vielä, hehe. Niin ja mitä hittoa tekee edes kuivauskaapilla, kun on astianpesukone? Ja jos pitää muka käsin tiskata jotain, niin kuivauskaapille on kyllä tuhat muutakin vaihtoehtoa. Ja ihan faktaksi kaikille vaan, että kuivauskaappi on meidän suomalaisten keksimä juttu. Turha!

7. Ei laattoja välitilaan. Nykyään on miljoona muutakin vaihtoehtoa, kuten lasi ja erilaiset levyt. Tästäkin vielä keskustellaan.

8. Ei teräksistä allastasoa. Hyi hitto, inhoan. Aina likaisen näköinen ja muutenkin ruma. Täytyykö muuta sanoa?

9. Valtavan suuri keittiönpöytä. Mieluiten reippaasti yli 2 m, sellainen 2,5 m olisi täydellinen. Pöydän ympärille pitää mahtua ainakin 10 ihmistä. Ja tässä hyvä syy hankkia lisää tuoleja. Niin ja kai tähän samaan voi yhdistää vielä, että kaikki tuolit pitää olla erilaisia tai ainakin eri värisiä. Ja unelma keittiönpöytä olisi lasinen.

10. Kodinhoitohuoneeseen menevä ovi maalataan liitutaulumaalilla. Olisi kiva kirjoittaa oveen vaikka reseptejä tai muita kivoja juttuja. Ovi on kuitenkin aina kiinni ja siitä kuljemme myös ulos mentäessämme.

11. Vetimet/nupit. En halua mitään perus rumia teräs vetimiä, vaan jotain kivaa, yllättävää ja erilaista. Tietysti standardipaikat ja vedinväli rajoittaa hieman. 

12. Pyörillä liikkuva apupöytä. Sellainen kiva trolley olisi mukava lisä keittiöön ja eihän sitä laskutilaakaan koskaan ole liikaa?

13. Sohva/joku kiva juttu "tyhjälle" seinälle. Riippuu mitä laitetaan, kun tiedetään kuinka ison tilan keittiönpöytä vie. Tälle seinälle tulee joka tapauksessa ainakin kello, heh.



Olikohan ne siinä? Ehkä. Hahaa, saa nähdä mikä toteutuu ja mikä ei. Minusta kaikki on kuitenkin ihan realistisia toiveita/haaveita, eikä mitään tyyliin: halua keittiööni suihkulähteen!



Tässä 365° näkymät tämän hetkisestä keittiö tilanteesta. Valitettavasti alkuperäiskunnossa/ keittiökaapeilla olevasta keittiöstä ei tullut otettua yhtään kuvaa. 


Näille seinille tulee suurin osa kaapeista. Seinien pituudet: oviseinä ilman ovea n. 245 cm ja ikkunaseinä hirsiin asti n. 155 cm. Heti oven jälkeen tulee astianpesukone ja sen jälkeen allastaso/roskakaappi, 120 cm x 90 cm kulmakaappi, josta siis 90 cm menee ikkunaseinälle ja kulmakaapin jälkeen 60 cm laatikosto. Ovesta pääsee kodinhoitohuoneeseen ja oven siis mieluusti maalaisin liitutaulumaalilla.


Ikkunaseinä. Ikkunat peittyvät melko varmasti Marimekon mustavalkoisilla Kaivo-verhoilla. Ja ikkunaseinän "eteen" tulee keittiönpöytä.


Ns. tyhjä seinä. Eli seinänosuus ennen ovea oikealla ja pituutta on n. 240 cm. Tällä hetkellä seinänpätkällä oleva pöytä toimii keittiönämme ja maalia odottava megasäilytin odottaa aikaansa. Ovesta pääsee eteistilaan/ olohuoneeseen.


Pikku-apurin ruokahetki.


Jääkaappi/pakastin ja saunan seinälaudat. Ovesta pääsee makuuhuoneeseemme.


Tälle seinälle tulee heti puuhellan jälkeen liesi/uuni ja yläpuolelle liesituuletinkaappi, 100cm tasoa allasa laatikostot, jääkaappi/pakastin ja korkeakaappi apteekkarinmekanismilla. Seinänpituus puuhellasta ovelle on n. 280 cm.


Ideoita, vinkkejä ja hyviä neuvoja kaivataan punatiilen/puuhellan valkaisuun. Puuhella on käytössä.


Apuja!





Nyt pitäisi ruveta kiireenvilkkaan hommiin, mutta kysyn vaan, että missä välissä? Molemmat meistä on nyt 5 päivänä viikossa töissä, eikä vapaapäivät osu yhtään kohdilleen. Itse olen kaikki viikonloput töissä, lukuun ottamatta muutamaa hassua sunnuntaita, kun taas miehellä on aina viikonloput vapaata. Koko keittiöprojekti olisi pitänyt ehdottomasti tehdä ennen kuin pääsin töihin, mutta kaikki ei mene aina niinkuin pitäisi tai on suunniteltu. Onneksi me molemmat kuitenkin pystymme jotain tekemään yksinkin ja olemme saamassa apuvoimiakin. 
Toivon, että ehtisimme tällä viikolla käymään edes katsomassa uunia ja astianpesukonetta, saati sitten saamaan niitä kotiin asti. Ja niin, meillä tälläiset isot ostokset tehdään yleensä yhdessä, molemmilla kun on kovapää.