torstai 15. joulukuuta 2016

DIY JOULUKANLETERI LUUKKU 15: JOULUKUUSEN MATTO








Meillä ei ole koskaan ollut "oikeaa" joulukuusen mattoa, joten nyt päätin toteuttaa sellaisen itse! Kaupoista löytyy toki jos jonkinmoista versioita, mutta tuntuu että aina niissä on jotain tonttuja tai muita koristeita, joista en niin kovin välitä. 


Tarvikkeet

Juuttikangasta 90cm (leveys 120 cm)
22 cm halkaisijaltaan olevan ympyrän
Ompelukone
Nuppineuloja
Sakset 
Lyijykynä


Ohje

Yhden ympyrän halkaisija on 22 cm ja itse käytin tässä "muottina" isoa peltipurkkia. Piirrä kankaalle lyijykynällä ympyröitä muottia apuna käyttäen. Leveyssuunnassa (120 cm) kankaalle mahtuu 5 ympyrää ja pituussuunnassa (90 cm) 4 ympyrää ja yhteensä 19 ympyrää. En jättänyt ympyröiden väleihin oikeastaan yhtään tyhjää, joten 90 cm kangasta on aika tiukka mitta. Leikkaa ympyrät kankaasta ja huolittele reunat ompelukoneen siksakilla. Käytin ompelulankana melko vaaleaa, mutta en kuintenkaan ihan valkoista lankaa, näin ympyrät korostuvat vähän paremmin yksilöinä. Jos haluaa tästä "jouluisemman" voisi lankana käyttää vaikka punaista. 
Ympyröiden yhteen ompeleminen aloitetaan ns. sisältä ulos päin ja ne ommellaan yhteen siksakilla. Kiinnitä ensimmäinen kierros ympyröitä nuppineuloilla keskiympyrään ja toisiinsa. Keskiympyrään niin että se jää päällimmäiseksi. Muut ympyrät kiinnitä joka toinen alle ja joka toinen päälle. Kiinnitä toisen kierroksen ympyrät samalla tavalla joka toinen alle ja joka toinen päälle, mutta kiinnitä toisen kierroksen ympyrät aina ensimmäisen kierroksen päälle. Alla olevasta kuvasta saa (toivon mukaan) parhaiten selvää mitä tarkoitan! :D
Ympyröissä en katsonut yhtään langansuuntaa, vaan kiinnitin ne toisiinsa niin kuin käteen sattui, näin valmiista matosta tulee eläväisemmän näköinen.












Valmis matto on halkaisijaltaan 110 cm ja kokoa saa helposti muutettua tekemällä isompia tai pienempiä ympyröitä tai vaan lisäämällä esim. ympyröitä vielä yhden kierroksen! Juuttikankaan ostin Eurokankaasta ja metrihinnaltaan oli vain 6,90 € metri, eli ei tullut kalliiksi. Kangas on siis 100% juuttia ja kuitissa luki nimi säkkikangas lux. Kankaan (tai siis maton) saa myös pestä 40 asteessa ja silittää yhdellä pallerolla, peukku siitäkin! 

Nyt tuli himotus tehdä juuttikankaasta jotain muutakin.. saas nähdä ehtiikö vielä tähän joulukalenteriin.. :)




//E