lauantai 8. syyskuuta 2018

2HAND VAATELÖYTÖJÄ


Vintage Rayban aurinkolasit ja neuletakki 100% villaa 


Ostan nykyään paljon vaatteita kirpputoreilta käytettynä. Vaate- ja asustehankintojen kohdalla pidän tietyt kriteerit mielessä, joiden avulla erottelen jyvät akanoista ja löydän vaatekaappiini pitkäikäisiä ja laadukkaita vaatteita ja asusteita. Kirppiksellä kynnys ostamiseen on matalampi, sillä myös hinnat ovat sitä. Järkevää kuluttamista ei ole kuitenkaan ostaa mielinmäärin vaatteita käytettynä, sillä kuormittaahan nekin käyttämättömänä! Ei kannata siis antaa pelkän edullisen hinnan ohjata ostopäätöstä, vaan miettiä käyttötarkoitusta.


Monet vaatekaappini helmistä on hankittu kirppiksiltä ja kuviin olen kerännyt sekalaisen sakin vaatteita ja asusteita, niin uudempia kuin vanhempia. 2hand vaatteiden kohdalla kuvittelen aina mielessäni ketä ja millainen tyyppi vaatetta on aiemmin käyttänyt, se on hauskaa! Listasin vielä alle omia kriteerejäni vaatteiden ostamiseen kirppikseltä.


Aarikan helmet, käsinsolmittu macramekassi ja neule 100% puuvillaa





Luonnonmateriaalit, villat, puuvilla, pellava ja hamppu ovat materiaaleja joita suosin. Olen kuitenkin ostanut käytettynä ulkovaatteita (kuten kuvan anorakki) joissa on keinokuituja, nämä ovat oikeastaan ainoa poikkeus sääntöön.

Pyrin testaamaan vaatteet kirpputorilla jos siihen vaan on mahdollisuus, sillä kirppikselle ei voi palauttaa vaatteita, kuten kauppaan voi. Nettishoppailua en harrasta käytettyjenkään vaatteiden kohdalla, sillä itselle on aina tärkeää päästä juurikin näkemään ja kokemaan vaate tai tuote ennen ostopäätöstä.

Saumojen ja kankaiden perusteellinen läpi syynäys. Jos vaatteessa on reikä tai sauma rikki, mietin onko resursseja ja taitoa korjata ja onko vaate sen "arvoinen ja väärti" että kannattaa tai viitsii korjata. Itse jätän poikkeuksetta lähes aina rikkinäiset ja likaiset vaatteet ostamatta.



Tähän anorakkiin löytyi myös matchaavat housut





Tunnustelen vaatteita kunnolla, sillä näppituntumalla saa paljon osviittaa materiaalista ja laadusta.

Voi kuulostaa hullulta, mutta haistelen vaatteita, sillä vaikka vaate olisi muuten täydellinen, voin hajun takia jättää sen ostamatta. Esimerkiksi yhdestäkään kirppikseltä ostamastani nahkaisesta tuotteesta ei ole lähtenyt kokonaan tunkkainen haju pois vaikka olen kuinka tuulettanut.

Tutkin aina pesulaput ja hoito-ohjeet huolella. Vähän edelliseen kohtaan vielä viitaten, kannattaa pitää mielessä ostaako tuotteen, jota ei saa pestä vesipesulla. Riittääkö pelkkä tuuletus saamaan hajut (ja tai tahrat) pois tai riittääkö edes peseminen? Tai pitääkö pestä kemiallisesti, joka taas tuo lisäkustannuksia. 



Leviksen farkkutakki, neule 100% villaa, Louis Vuittonin lompakko





Suosin suomalaisia merkkejä, sillä ne useimmiten ovat parhaiten säilyneet ja hyvin pidetty

Mietin mihin tarkoitukseen ostan vaateen ja onko sille käyttöä mahdollisimman pitkäksi aikaa, näenkö itseni tässä vaatteessa loppuelämäni tai ainakin vaikka vielä kymmenen vuoden päästä. Näin ollen mukaan valikoituukin usein simppeleitä ja varsin monikäyttöisiä ja aikaa kestäviä juttuja.

Kirpputoreilta en osta alusvaatteita tai sukkia, bikinejä, päähineitä, hanskoja tai kenkiä.