perjantai 30. syyskuuta 2016

IMPULSE PURCHASE









Heräteostokset. Tämä aihe on omilla huulillani silloin kun kirppiksillä ja kaupoissa tulee käytyä. Mistä sitten itse tunnistan sen että olen tekemässä heräteostoksen tai olen jo tehnyt sen? Noh, tässä tulee;

Se on se lilabombertakki mikä meinasi lähteä matkaan tosta noin vaan - tämän minä tarvitsen, tämä näyttää kivalta, yhdistän tämän tähän ja tähän, käytän tätä siellä ja tuolla. Tajuan kuitenkin että omistan jo kaksi bombertakkia, mustan ja vihreän, jotka varmasti riittävät minulle enemmän kuin hyvin ja ovat väreiltään kuitenkin paljon klassisempia ja aikaa kestävämpiä kuin lila. Lilatakki olisi ollut ehkä tämän syksyn käytössä ja päätynyt varmasti taas sinne Ikean siniseen kassiin. Kohta mietin; Lilabombertakki - really? Heräteostos joka jäi ostamatta.

Paita jonka ostin, jota kuvittelin käyttäväni, jolle annoin samat ajatukset kuin miettiessäni lilaa bombertakkia; käytän tätä siellä, yhdistän tuohon ja tuohon! Sovitan paitaa, mutta se ei ole ihan täydellinen. Päätän ostaa paidan kuitenkin, koska se on edullinen ja sopii varmasti paremmin muiden ajattelemieni vaatteiden kanssa, kuin päällä olevien.
Paita ei ollut täydellinen kotonakaan, mutta pelkään että kaduttaa jos palautan sen. Paita jää roikkumaan käyttämättömänä kaapiin, hintalappu kiinni ja kaduttaa että ostin sen. Paita päätyy Ikean siniseen kassiin. Heräteostos.








Tykkään muodista ja yksilöllisistä-, trendikkäistä- sekä ajankohtaisista vaatteista paljon. Useimmiten juuri pinnalla olevat vaatteet olivat niitä, joiden kohdalla tein heräteostoksia ja jotka päätyvät sesongin jälkeen taasen sinne siniseen kassiin. Kun tätä tarpeeksi tehneenä asian vihdoin tajusin, on vaatehuoneeni alkanut siirtyä klassisemmalle, simppelimmälle sekä oikeasti omannäköiselle linjalle. Käytetyimpiä vaatteitani ovat kuitenkin farkut, perusteepparit, neuleet ja paitapuserot (en kuitenkaan koe pukeutuvani millään tavalla tylsästi) eivätkä ne lilanbomberin kaltaiset vaatteet.

Myös kirppiksiltä tulee tehtyä heräteostoksia, koska tavaran edullisuus hämää ja häiritsee sitä tosiasiaa, että tavara on oikeasti täysin tarpeeton. Tavaralle tai vaatteelle tulee (mukamas) jokin outo oikeutus tulla ostetuksi kun se on edullinen, mutta kun näitä edullisia ostoksia ja turhaa tavaraa kertyy, on sitä rahaakin mennyt huomaamatta paljon.








Tämän takia kaikkea mitä ostaa pitäsi osata miettiä kaksi kertaa, eikä antaa tunteen ja hetken halujen tai edullisuuden viedä mukana. Enää harvemmin tulee heräteostoksia tehtyä, koska virheistä olen oppinut. Nykyään kannan melkein poikkeuksetta mukanani ostoslistaa, niin ruokakaupassa, kuin kirppiksiä ja kauppoja kiertäessä.


Mietin tässä jopa sellaisen ikuisuuslistan tekemistä johon keräisin kaiken mitä haluan tulevaisuudessa ostaa, tarkoitan siis lähinnä vaatteita ja tavaroita ja huonekaluja. Sen avulla olisi varmasti vielä helpompi välttää heräteostokset, kun näkisi että mitä oikeasti haluaa ja tarvitsee ja kuinka paljon säästää rahaa, kun jättää turhat jutut ostamatta. Ja hemmottelee itseään sitten harvemmin kunnolla sellaisella jutulla jota on oikeasti jo kauan halunnut ja vaikka pidempään säästänyt. :)



P.S. Kuvituksena toimii taannoin löytämäni pieni Arabian kukkaruukku. Saapahan taas vaihdettua yhden kasvin omaa silmää miellyttävämpään ruukkuun!









//E