perjantai 15. kesäkuuta 2012

Mattopesulla



Tiistain vietin suurimmaksi osaksi ulkona. Ensin vein torkkupeitot tuulettumaan ulos, mikä on ihanaa luksusta, koska on oma iso mattoteline, johon voi viedä koska haluaa mitä haluaa tuulettumaan. Entisessä kämpässähän jouduin tuulettamaan kaikki pienellä terassillamme pyykinkuivaustelineellä. Ja mikä siinä oli kaikista ärsyttävintä oli se, että aina kun jotain tuuletti, ei voinut pestä pyykkiä. Plääh. 
Sitten roudasin kaikki lipaston laatikot ulos ja aloin hiomaan niistä lakkoja pois. Äiti tuli auttamaan lipaston rungon kantamisessa, yksin sitä ei olisi saanut millään ulos. Tälläisella ilmalla ja muutenkin on järkevämpää hioa ulkona, koska sisällä hiontapöly kulkeutuu ja pöllyää joka paikkaan, ja sitä en tosiaan halua. Sain melkein kaikki hiottua, mutta projektia pitää jatkaa vielä hieman. Hiominen sujui kivasti veljeltä lainatulla hiomakoneella joka on siis ihan oikeasti ostettu Lidlistä, heh. Ja se on todella hyvä, mitä ei välttämättä uskoisi, tai ainakin hinta-laatu-suhde on hyvin kohdallaan!
Hiontaprojektin ja pitsan syönnin jälkeen menin äidilleni viettämään äiti-tytär laatuaikaa. Äidillä nimittäin alkoi kesäloma ja itselläni on koko viikko vapaata viikonloppua lukuunottamatta (äiti on varmaan kironnut joka päivä, kun olen hänelle soittanut, hehee, ei hetken rauhaa). Äidille on aina mukava mennä, ensinnäkin matka on niin lyhyt ja Pikku-apurinkin voi ottaa mukaan, ja siellä on aina jotain syömistä (mitä siis meillä kotona ei koskaan ole), vitsi vitsi. Äiti on kyllä ahkerasti meitä ruokkinut (kiitos siitä tuhannesti), kun meillä ei ole vielä sitä keittiötä, mutta onneksi edes jääkaappi ja mikro löytyy, niillä selviää ihan kohtuullisesti. Syömiseni on kyllä oikeastaan rajoittunut kotona leipään ja jogurttiin, koska inhoan kaikkia valmisruokia, paitsi Atrian jauhelihapitsaa, muhahha.
Kahvinjuonnin jälkeen äiti päätti alkaa pestä mattoja ja ehdotti minullekkin, että pesisin omat mattoni, jotka muuton yhteydessä menivät suoraan äidille pesutarkoituksessa. Muistan kun pienenä (ala-asteikäisinä) menimme parin naapurinkaverin kanssa pesemään aina kesällä mattoja matonpesupaikalle ja se oli niin kivaa! Maton pesupaikka olin n. 2 km päästä kotoa ja menimme sinne pyörillä, matot takaritseille kiinnitettynä. Meillä oli mukana tietenkin harjat ja mäntysaippuaa ja jos joltain oli loppu tai unohtunut, lainasimme toisillemme. Jossain vaiheessa meille tuli jopa pula matoista, koska olimme niin ahkeria pesijöitä! Kauhean isoja mattoja emme saaneet mukaamme, koska märkinä niistä tuli niin raskaita, että emme olisi saaneet niitä puhtaina takaisin kotiin. Ja mattojahan ei tietenkään maton pesupaikalle voinut jättää, ettei kukaan "pölli" niitä. 
Kun aloimme pesemään mattoja, äidillä olikin vähän erilainen "tyyli" pestä niitä, nimittäin hän käytti painepesuria, heh! No eipä siinä mitään, matot peseentyy helposti eikä ole ainakaan niin fyysistä, kuin harjalla peseminen. Ja tuli puhdasta, joten mikä ettei ja voin suositella. Niin ja ei tarvitse lähteä pois kotoa ja stressata siitä että märät matot pitää laittaa autoon, kun äidillä matot kiikutettiin suoraan mattotelineelle kuivumaan.

  
Äiti maton pesupuuhissa



Kenelläköhän on tämän väriset matot?



Äiti neuvoi että raidalliset matot pitää aina laittaa kuivumaan niin, että raidat ovat pystyssä, koska niistä saattaa irrota väriä.


Mattojen pesuun tarvittavat välineet: painepesuri ja alusta jossa pestä!



Ja mattojen pesun tärkein aines


Ei ainakaan meidän mattoja, heh


Pikku-apuri mukana pesulla