torstai 27. lokakuuta 2016

ROME DAY 2.



 
 








Päivä numero kaksi vietettiin melkeinpä Vatikaanissa. Emme olleet ostaneet opastettua kierrosta valmiiksi, joten lähdimme vähän randomilla katselemaan mihin päätyisimme. Tarkoituksena oli kävellä Vatikaaniin asti hotellilta, mutta jo Piazza Rebubblicalle päästyämme mutkien kautta (matkaa hotellilta ehkä 0,5km. :D) päätimme suosiolla ottaa taksin. Ja metro tai paikallisbussi ei olisi tullut kuuloonkaan, en osaa edes Helsingissä julkisilla matkustaa, saati sitten Roomassa!! :D 








 




Meitä varoiteltiin taksikuskien ehdottelemista listahinnoista ja pitämään silmät taksamittarissa. Kun taksiin hyppäsimme mittarissa oli 3€ aloitusmaksu, joka onkin ihan normaalia Roomassa, alkutaksaan toki vaikuttaa myös kellonaika. Illalla taksa on korkeampi. Juuri kun olimme kaartamassa Vatikaanin eteen, taksikuski sammutti mittarin!! Olin juuri katsonut mittaria ja siinä oli ollut 8.70€. Kuski alkoi pyytämään meiltä kymmentä euroa, mutta kohteliaasti sanoin, että mittarissahan oli 8.70€. Kuski hermostui ja sanoi että siihen lisätään vielä aloitusmaksu 3€ eli maksakaa 10€. Yritin vielä selittää että kolme euroahan oli ollut jo mittarissa kun hyppäsimme kyytiin, mutta hän korotti edelleen ääntään penäten kymppiä. Annoimme kympin ja hyppäsimme kyydistä pois. Noh, meitä oli sitten kusetettu, mutta ei onneksi pahasti. :D









 

 


Taksikyyti ei sovi sitten heikkohermoisille ollenkaan. Meno oli aikas mielenkiintoista, mutta meni ainakin hujauksessa! :D Roomassa on katuvaloja joo, mutta jalankulkijat eivät niitä noudata sitten yhtään ja luikkivat jokaisesta mahdollisesta välistä tien yli. Kun bussit, jalankulkijat, autot ja skootterit kaikki menivät pitkin Via Nazionalea miten sattuu, välillä montakin eri kapistusta yhdellä kaistalla, saattoi vaan odottaa että koska rysähtää. Vilkkua ei käytetä ja ohitteleminen on sallittua missä vaan ja miten vaan. Myös pysäköidä saa mihin vaan, vaikka mutkaan ja autojen väleihin molempiin päihin mahtui ainoastaan sunnuntain Hesari. Autoja kuulemma pidetäänkin vapaalla, jotta niitä voidaan tuupata että itse pääsee pois. Sen näköisiä autot sitten olivatkin, että niitä oli "vähän" tuupittu. :D












Pietarin kirkon aukion edusta oli täynnä jos jonkinmoista kierroksien kaupusteliaa. Näytimme varmasti vähän hukassa olevilta ja sitä kyllä olimmekin, kun nuorimies tuli meiltä kyselemään olimmeko halukkaita meneän kierrokselle. Olin ensin että apua tuo aikoo nyt kyniä meiltä rahat pois, mutta kertoi kierroksen kulusta ja mitä se maksaa ym. hyvin kohteliaasti. Hän vei meidät "kädestä pitäen" ostamaan lippuja heidän toimistoon, jossa oli alakerrassa myös pieni kauppa missä myytiin kortteja ja matkamuistoja. Nyt on pakko myöntää ettei ole hajuakaan tämän paikan nimestä josta kierroksen ostimme, mutta nämä "sisälleheittäjät" olivat pukeuteneet vähän heijastinliivien näköisiin vihreisiin liiveihin. :D Jäimme ulos odottamaan kierroksen alkua, kun törmäsimme samassa koneessa tulleisiin suomalaisiin, varmistuimme siitä että meitä ei olla kusetettu. :D Kierroksemme maksoi 41 € nokka ja oli samaa luokkaa kuin netistä katsomani opastettujen kierroksien hinnat.













Pietarin kirkon aukiolta ei kannata ostaa mitään, koska kaikki siellä on ihan superkallista, tietenkin. Vesipullon hinta mm. määräytyy sen mukaan mitä lämpömittari näyttää. Valokuvaus oli sallittua muualla paitsi Sikstuksen kappelissa. Niissä paikoissa missä oli maalauksia, ei saanut käyttää salamaa, mutta muuten kuvia sai ottaa. Myös pukeutua piti asiallisesti ja mm. polvet ja olkapäät pitää olla peitettyinä ja hattua ei saanut käyttää.
 













Ensin menimme Vatikaanin museoihin, joka on kyllä paikkana sellainen mikä pitää kokea ja nähdä itse. Museot koostuvat viiden vuosisadan aikana kerätyistä lukuisista kokoelmista. Galleria Degli Arazzi oli omasta mielestä yksi mielenkiintoisimmista paikoista museossa; seinät ovat täynnä seinävaatteita ja katot maalauksia. Myös Galleria Delle Carte Geografiche oli hämmästyttävä upeine kartta maalauksineen. Kierroksesta olisi varmasti saanut enemmän irti jos opas olisi ollut suomalainen ja vähemmän pitkäveteinen. :D Meillä oli siis korvanappi, josta kuuntelimme oppaan höpinää.

Sikstuksen kappeli oli myöskin aivan upea. Siellä ei tosiaan saanut ottaa kuvia, mutta googleen vaan "Viimeinen Tuomio" tai Sikstuksen kappeli, niin kuvaa löytyy. Opas selitti valehtelematta 45 min Sikstuksen kappelin freskoista ennen sisäänmenoa ja se oli todella puuduttavaa ja turhaa. Ymmärrän toisaalta asian, koska kappelissa piti olla hiljaa, mutta eiköhän jokainen osaa ottaa itse selvää maalauksista joko etukäteen tai jälkeen päin.












Sikstuksen kappelista poistuttaessa olimme eksyneet muista ja oppaasta. :D Kappelissa oli niin paljon ihmisiä ja meni vähän ohi, minne oli tarkoitus lähteä seuraavaksi. Nooh, eipä tarvinnut kuunnella enää paasausta. :D Löysimme tien ulos ja päätimme mennä omin nokkinemme Pietarin kirkkoon. 

Kirkkoon, kuten muuten museoonkin on turvatarkastus. Kirkkoon jonotettiin noin 10 min vaikka jonoon mentäessä ajattelin sen kestävän vähintään 30 min. Jono kulkee nopesti, eikä sen pituutta kannata säihtää. Pietarin kirkko oli kuitenkin mielestäni Vatikaanin hienoin nähtävyys ja vielä ilmainen sellainen, joten ainakin siellä kannattaa käydä. Ja vaikka kirkko onkin turistinähtävyys, pidetään siellä kokoajan jumalanpalveluksia. Olimme Vatikaanissa yhteensä varmaan noin viitisen tuntia ja huh huh oli aika rankka kierros vaikka todella upeaa ja paljon nähtävää olikin.













Vatikaanikierroksen jälkeen oli pakko lähteä metsästämään ruokaa ja otimmekin suunnaksi keskustan. Ohitimme matkallamme mm. Castel Sant´Angelon ja kuljimme pitkin Tiberjoen reunaa. Päädyimme Espanjalaisille portaille Piazza di Spagnalle, jossa levähdimme hetken ja jatkoimme matkaa kohti Piazza Barberiinia, jonka läheisyydessä ravintolan piti sijaita. Kello oli tässä vaiheessa 5 paikkeilla ja olimme syöneet aamulla puoli 9 maissa aamupalan ja muuten päivän aikana yhdet banaanit. Päätimme kuitenkin mennä ensimmäiseen paikkaan joka näyttäisi siltä että syömäkelposta ruokaa saisi, ennen kuin täysin pökertyisimme.










Ravintola oli ihan ok jos tykkää pakastepizzasta, nimittäin siltä pizza maistui. Palvelu oli hyvää ja hinnat kohtuulliset, mutta ruoassa oli parantamisen varaa. Ravintolasta sai myös gluteenitonta pizzaa ja tilasimmekin äidin kanssa samat pizzat, mutta hän gluteenittoman version. Kahvi oli kylläkin kallista, nimittäin cappuccinosta sai pulittaa 4,5 € pikkukupillisesta. Piazza Barberinin laidalla sijaitsi ihana White Cafè, josta kävin vielä ruoan päätteeksi hakemassa gelatoa. MUMS! Kahden maun gelato maksoi 3,5 € ja makuja oli todella paljon ja myös sorbetteja. Gelato oli todella iso joten peukku myös sille! Nettisivuja en kyseiselle paikalle löytänyt, mutta sieltä olisi ilmeisesti saanut myös ruokaa.





 







Meidän piti lähteä vielä takaisin Spagnan laitamille shoppaamaan, mutta olimme molemmat sen verran uuvuksissa Vatikaanista, että päätimme lähteä suunnistamaan kohti hotlaa. Ihan suorinta reittiä perille ei päästy :D mutta päästiin kuitenkin. Tämä päivä on ehdottomasti yksi niistä, mitä muistellaan vielä vuosien päästä. :)




//E