sunnuntai 30. lokakuuta 2016

INSPIRATION: LUSH



"Muovien osuus kotitalouksien sekajätteistä oli Suomessa vuonna 2015 yhteensä noin 16%. Se on noin 28,4 kg asukasta kohden vuodessa."

"Vuoteen 2050 mennessä merissämme on enemmän muovia, kuin kaloja. Peitämme planeettamme jätteisiin."










Nämä kaksi lausetta ovat herättäneet itseni vielä paremmin ja konkreettisemmin siihen, että haluan tehdä oman osuuteni planeettamme hyväksi ja yksinkertaisesti rakkaan Suomen takia. Minua oli jo ahdistanut pitkään se kuinka paljon heitämme muovia roskiin ja todellisuudessa 95% meidän talouden jätteestä onkin pelkkää muovia. Kaikki mahdollinen minkä pystyy polttamaan, poltamme ja biojätettä meille tulee oikeastaan ainoastaan vain suodatinpusseista. Niin ja tietenkin lehdet, lasi, metalli ja vaatteet yms. viedään kierrätykseen.










Päädyin Lushiin ensimmäisen kerran syyskuisella keikkareissulla Helsinkiin. Kiinnostuksen liikettä kohtaan herätti ikkunassa olleet käytetyt hoitoaine- ja shampoopullot. Nehän ovat juuri elintarvikemuovin lisäksi pakkauksia, joita meillä kuluu paljon.

Ensimmäisellä kerralla mukaan ei tarttunut vielä mitään tuotteita, koska halusin ensin tutustua konseptiin ja ylipäätään siihen onko tuotteet itselleni sopivia. Nappasinkin mukaani Lushista heidän The Naked Truth- kataloginsa ja sen luettuani olin myyty. En muista koska olisin ollut yhtä fiiliksissä jostain asiasta näin paljon!!! Jo pelkästään ajatus siitä että hiustenpesuun on olemassa PALAshampoota ja PALAhoitoainetta sai minut kihisemään innosta! Miksen ollut tiennyt tästä aiemmin?










Eniten arvostan Lushissa ekologisuutta (ja kaikkea siihen liittyvää aina tuotteiden pakkauksettomuudesta - niiden kierrätykseen ym), sitä että tuotteet ovat tehty käsin, reilua ja rehellistä asiakaspalvelua ja ennen kaikkea avoimmuutta asioista ja tuotteista. Myös se että Lush ei testaa tuotteitaan eläimillä ja käyttää tuotteissaan paljon luomua on todella tärkeitä arvoja.










Lushilla on kaksi myymälää Suomessa ja molemmat sijaitsevat Helsingissä, kävi kuitenkin tuuri, koska Lush löytyi myös Roomasta, josta kävin ostamassa hiuksille tarkoitetun palashampoon. Sain myymälässä todella hyvää palvelua miesmyyjältä, joka ensin kartoitti tarpeeni ja toiveeni ja testasi sitten tuotteita kädelleni. Suosittelen ehdottomasti menemään myymälään ostamaan tuotteita, jossa niitä pystyy tosiaan testaamaan ja saa asiantuntevaa palvelua. Lushilla kuitenkin on myös verkkokauppa KLIK, josta löytyy ihan valtavasti informaatiota ja laaja tuotevalikoima.










Itse olen käyttänyt palashampoota vasta muutaman kerran ja ajattelinkin tehdä siitä ja sen käyttökokemuksista postauksen myöhemmin. Tärkeintä tässä kaikessa kuitenkin on se miten paljon pystymme jatkossa vähentämään omalla tahollamme muovipakkauksien määrä löydettyäni Lushin. Palashampoon pitäisi kestää noin 80 pesua ja käytön jälkeen siitä ei jää jäljelle mitään. 

Seuraavalla Helsingin/Lushin reissulla on tarkoitus hommata myös miehelle oma suihkupalashampoo, tutustua paremmin muihinkin pakkauksettomiin tuotteisiin ja ostaa ainakin palahoitoaine ja ehkä jotain pukinkonttiinkin. ;)


Ja sitten seuraavaksi aionkin alkaa ottaa selvää miten päästä eroon vielä lopuistakin muovijätteistä (niiden joutumatta kaatopaikalle) ja lähinnä juuri niistä elintarvikemuovipakkauksista.




//E




Kuvat ja kursiivilla olevat tekstit LUSH