torstai 20. syyskuuta 2018

PESUPÄHKINÄT






Meille tulee pyykkiä loppupeleissä melko vähän ja konetta pyöritetään vain muutamia kertoja viikossa. Haluan kuitenkin että tämä tapahtuu mahdollisimman ekologisesti ja luontoa säästäen. Meillä on ollut aiemmin käytössä hajusteeton, ympäristöystävällinen nestemäinen pesuaine ja nestemmäinen huuhteluaine jota ollan käytetty aniharvoin.. sillä pullo on vähintään vuoden vanha, enkä ole kokenut piiitkiin aikoihin tarvitsevani sitä ollenkaan. Molemmat aineet ostettu muovipullossa. #zerowastesyyskuu:n sekä #nakedweek haasteen innoittamana päätin kokeilla pesupähkinöitä! Pähkinöistä ei periaatteessa jää mitään kuormittamaan luontoa, sillä ne saa heivata biojätteeseen käytön jälkeen!

Mitäs nämä pähkinät sitten oikein ovat? No, ne ovat sekä ympäristö-, mutta myös ihoystävällinen pesuaine, joka ei kuluta tekstiilejä. Pesupähkinät ovat peräisin Himalajan vuoristoalueelta, jossa ne kasvavat luonnonvaraisina ja niiden tuotantoprosessi on luonnonmukainen, energiaa säästävä sekä vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten kanssa. Näitä ekologisia ja riittoisia pähkinöitä onkin käytetty sekä Nepalissa että Intiassa jo satoja vuosia niin pyykinpesuun, kuin henkilökohtaisen hygieniankin hoitamiseen. Pesupähkinät ovat uusiutuva luonnonvara, joka ei siis kuormita luontoa tai vesistöjä.






Ostin pesupähkinäpussin siskoni kanssa kimppaan Ruohonjuuresta ja pussin mukana tuli myös pieni pussukka, johon pähkinät laitetaan ennen koneeseen nakkaamista. Itse olen laittanut pähkinät pesupussiin, josta ovat toimineet vallan mainiosti. Koneeseen suositellaan laitettavan 3-6 rikottua pähkinää, 60 asteessa pestäessä pähkinät ovat kertakäyttöisiä ja 40 asteessa ne voidaan käyttää uudelleen. Pähkinöissä oleva sapoliini liukenee koneessa pyykkiin, joka siis toimii pesuaineena ja tämän takia pähkinät kannattaa vähintään puolittaa ennen koneeseen laittoa. Pyykin määrästä/ likaisuudesta riippuen olen säätänyt pähkinöiden määrää, mutta lähes poikkeuksetta neljä pähkinää on mennyt koneeseen. 

Pähkinöistä voisi tosiaan myös liottaa nesteen ja näin ollen käyttää nestemäisenä pesuaineena tai ihan nesteenä kodinpuhdistukseen! Tätä en ole vielä testannut, mutta varmasti vielä kokeilen. Planet Puren 350g pussi pesupähkinöitä maksaa Ruohonjuuressa 8,75€ ja pähkinöitä pussissa on satojasatoja, joten peseminen on myöskin edullista! Ja ainakin Ruohonjuuresta pähkinöitä voi ostaa myös irtomyyntinä omaan pussukkaan, PARASTA!






Pähkinöillä pesty puhtaan pyykin tuoksu on todella mieto, samankaltainen kuin hajusteettomalla pesuaineella pestäessä. Jos kaipaa pyykkiin tuoksua voi joukkoon toki laittaa vaikkapa muutaman tipan eteeristä öljyä. Sain myös vinkin, että jos pyykki on todella likaista tai tarvii vielä lisäpesutehoa, pähkinöiden joukkoon voi lisätä soodaa. Itse en ole kaipaillut ainakaan tässä vaiheessa vielä kumpaakaan. 

Ja totta tosiaan pyykistä tulee puhdasta, vaikka pähkinöillä pesu kuulostaakin hassulta. Oikeastaan mitään varsinaista eroa en ole huomannut nestemäiseen pesuaineeseen! Parasta ja sydäntä lämmittävää tässä on tuotteen toimivuuden lisäksi tietysti siis se "näkymätön puoli", eli luonto kiittää sekä ekologisesta tuotteesta, kuin myös muovittomasta vaihtoehdosta

Voinkin siis enemmän kuin lämmöllä suositella testaamaan pähkinöitä, sillä nämä ovat tulleet meille jäädäkseen.